De imkersvereniging Place to Bee geeft voorlichting over bijen aan groepen onder andere van basisscholen in Eindhoven. Het valt heel mooi in onze doelstelling om wat te doen aan de stigmatisering van het landgoed/psychiatrie en wat te doen aan de biodiversiteit en aandacht voor de natuur in het algemeen. De belangstelling hiervoor blijkt groot te zijn maar helaas hebben we een beperkt aantal vrijwilligers (imkers) die deze voorlichting kunnen geven.
In 2025 bieden we u het volgende programma aan:
Wat is ons aanbod?
- Bezoek van een klas vanaf groep 4 (en hoger) op een donderdagochtend vanaf 10.00 uur in de maanden mei en juni. Afhankelijk van de grootte van een groep moet men rekenen op 1,5 tot 2 uur.
- In groepjes van circa 8 kinderen per groepje worden 4 locaties bezocht waar aanschouwelijke en interactieve voorlichting wordt gegeven over: Het belang van bijen, De bijen zelf, Honing (incl. proeven) en Het leven van bijen in de kast.
De voorlichting wordt verzorgd door imkers van “Place to Bee”, die zich hiervoor vrijwillig hebben opgegeven. Zij hanteren draaiboeken die zijn samengesteld op basis van eerdere ervaringen.
Spelregels:
- Elk groepje dient tenminste 1 begeleider te hebben, dus bij een klas van ca. 30 leerlingen, tenminste 4. Ouders zijn als begeleiders ook van harte welkom.
- Allen dienen zich strikt te houden aan de instructies van de imkers.
- Met 1 aanspreekpunt op de school, namens de klas, worden ter voorbereiding afspraken gemaakt. Graag naam, mailadres en telefoonnummer opgeven.
Het is eventueel ook mogelijk om op uw basisschool een klassikale les te verzorgen door een individuele imker op persoonlijke titel. “Place to Bee” kan hierin desgewenst bemiddelen.
Bij belangstelling of heeft u vragen over ons aanbod, dan verzoeken wij u om uiterlijk 1 april a.s. contact op te nemen met ons via het contactformulier.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In 2024 hebben 2 scholen ons bezocht op het Landgoed de Grote Beek. Op donderdagochtend hebben ze een door ons samensteld onderwijsprogramma van circa 1,5 tot 2 uur gevolgd.
In 2022 hebben we op meerdere scholen in Eindhoven voorlichting gegeven op verzoek van de scholen zelf.
In 2020 en 2021 hebben we geen scholen bezocht in verband met corrona.
In 2019 bezochten we de Basisscholen in Son & Breugel
De Gemeente van Son & Breugel had ons benaderd voor het verzorgen van educatieve activiteiten op het gebied van (honing)bijen én biodiversiteit op scholen in deze Gemeente.
In 2018 hebben we met de welpen van de scoutinggroep op de het terrein van de Grote Beek meegedaan aan de Nationale Bijentelling. Ze hebben een bijenkast in elkaar gezet en even gekeken bij de bijenstal.
In mei 2018 hebben we bij ons 3 schoolklassen op bezoek gehad, groep 6, 7 en 8. Met de kast met foto’s hebben we een kort verhaal gehouden en veel vragen van de kinderen beantwoord. Ze hebben een imkerjack aangepast en daar zijn foto’s van genomen. Een kort bezoek aan de bijenstal waarbij een van onze imkers een bij tussen zijn duim en wijsvinger hield, waardoor de bij goed te zien was. Dat maakte veel indruk op de kinderen.
Orthopsychiatrie
Voor Opsy, Orthopsychiatrie, hebben we meegedaan aan een cursus "Ik ben wie ik ben".
Dat was vooral een kennismaking met bijen waarbij het belangrijkste doel was dat ze niet meer bang zijn voor bijen en ze niet meer verwarren met wespen (en ze dus dood slaan). Kleine groepen van 5 a 6 man, makkelijke uitleg, een uurtje per groep.
Het Dok, een school op het landgoed de Grote Beek
Op het terrein van de Grote Beek is een school, Het Dok. We hebben 2 keer les gegeven aan een groep jongeren. Ze zijn mee gegaan naar de stal en hebben in een kast gekeken. Een aantal vonden dat eng, maar hebben dat wel gedaan. Natuurlijk met imkerkleding aan en andere beschermingsmaatregelen.
Wandelingen over het Landgoed
Verder zijn er diverse wandelingen geweest over het terrein vanuit een paar wijken uit Eindhoven. Ook daarbij is veel verteld over bijen en biodiversiteit.
In 2018 is er ook een bijenwandeling gemaakt, een wandeling over het terrein met behulp van je mobieltje. Op 9 plekken is er via virtueel reality een filmpje te zien met een ingesproken tekst. De filmpjes hebben thema’s zoals de geschiedenis van het bijen houden, biodiversiteit, micro natuur (over stuifmeel), macro natuur (welke planten zijn noodzakelijk?) en over modern bijen houden. Je kunt het vinden op Hidden Tracks.