Honing slingeren3Honing slingeren1Honing slingeren2

 

 

 

 

 

 

Honing slingeren is een erg leuke, gezamelijke activiteit, meestal op een donderdagochtend voor leden en belangstellenden op het Landgoed de Grote Beek te Eindhoven.

In 2023, gaan we honing slingeren op donderdag 3 augustus. U bent dan van harte welkom van 9.30 - 12.00 uur, (adres: Grote Beekstraat 35, Landgoed De Grote Beek) om te komen kijken of om mee te doen! (Zodra er een datum bekend is, wordt deze in de agenda opgenomen.)

Honing, wat is dat eigenlijk?honeycomb 2113867 480

De bij slaat nectar, die ze bij de bloemen vindt, op in haar honingmaag. Tijdens haar retourvlucht naar de kast worden aan de nectar stofjes toegevoegd die de suikers afbreken en de nectar beschermen tegen ongewenste bacteriën. Aangekomen in de kast wordt de bewerkte nectar doorgegeven aan een werksterbij/huisbij in de kast. Zij bewerkt de nectar tot het product dat wij honing noemen en slaat de nectar op in raatcellen die gebouwd zijn op de ramen. Tenslotte wordt deze honing ingedikt; d.w.z. ontdaan van een teveel aan vocht (door teveel aan vocht zou de honing kunnen gaan gisten) en verzegeld met een dun laagje was.

Wanneer een raam in de honingkamer voor minstens 80% verzegeld is, kan de imker dit raam gaan slingeren. Voor het slingeren verzamelt de imker eerst meerdere ramen.

Honing slingeren

Om honing te kunnen gaan slingeren moeten we eerst de ramen ontzegelen.

1 – Ontzegelen van de ramen

Met een ontzegelvork worden eerst de zegeltjes/waslaagjes op de raatcellen verwijderd aan beide zijden van het raam. Vervolgens gaan de ontzegelde raampjes in de honingslinger.

2 – Raampjes slingeren

De honingslinger bestaat uit een roestvrijstalen vat, waarin een korf met hoge snelheid kan worden rondgedraaid; de raampjes worden door deze beweging tegen de wand van de korf gedrukt en de honing slingert uit de cellen tegen de gladde wand van het honingvat en glijdt naar beneden.

3 – Honing zeven

De uitgeslingerde honing loopt via een dubbele zeef, waarin de wasresten en overige ongerechtigheden achterblijven het zo genaamde mengvat of snijvat in. Meestal laat de imker de honing enige dagen in het snijvat staan om te ‘ontluchten’.

Kristalliseren van de honing

Honing die naar verhouding veel druivensuiker bevat kristalliseert snel; honing die meer vruchtensuiker heeft, kristalliseert langzaam. Druivensuiker is zwaarder en neigt naar beneden te zakken; in sommige potten zie je soms twee lagen ontstaan: beneden een gekristalliseerde laag honing met veel druivensuiker, terwijl bovenin die met de vruchtensuiker nog vloeibaar is. De honing goed roeren kan dit enigszins voorkomen.

Na een paar dagen staan, is de honing gereed om in potten te worden gedaan. Het etiket maakt melding van een (door de keuringsdienst van waren voorgeschreven) verplicht aantal gegevens over de herkomst en kwaliteit van de honing. Door het hoge suikergehalte in de honing blijft deze heel lang goed.