Bijenhotel metselbijen2Place To Bee heeft in oktober 2020 weer meegedaan aan de Rabo ClubSupport actie. De actie heeft een bedrag van € 707,08 opgeleverd voor onze vereniging. Waar we super blij mee waren!

Ons bestedingsdoel was:

Aanschaf van materialen om samen met cliënten van de GGzE educatieve metselbijenhotels te bouwen.

In de hotels zitten doorzichtige buisjes waarin de bijen eitjes legen en dichtmetselen. Na een jaar verbreken de jonge bijen de verzegeling en vliegen de wijde wereld in.

De metselbijenkast leent zich uitstekend om de metselbijen te observeren. Deze kast is voorzien van buisjes met een inwendige diameter van 8 mm en 6 mm, waarin de bijen zich kunnen nestelen. Je kunt ze observeren van achter een doorzichtig plaatje (acrylaat) door de zijkant van de kast open te maken.

De doorzichtige educatieve hotels worden namens Place To Bee / GGzE geschonken aan basisscholen in Eindhoven.

Inmiddels zijn de kastjes klaar en kunnen we ermee naar de scholen! We hopen dat de kinderen en de scholen veel plezier zullen hebben van de door de cliënten van de GGzE gemaakte educatieve metselbijenkastjes!

Bijenhotel metselbijen1Metselbijen danken hun naam aan de gewoonte van de meeste soorten om hun nestcellen te 'metselen' van klei, lemig zand of steentjes met modder. Verschillende soorten doen dit in holle stengels en gangetjes in dood hout. Ze zijn hierdoor vaak in bijenhotels te vinden. Andere soorten metselen vrij liggende broedcellen, achter boomschors of in lege slakkenhuisjes.

Dat bijen nuttig zijn als bestuivers van bloemen is wel bekend. Minder bekend is de enorme vormen- en kleurenrijkdom van de honderden verschillende soorten die in Nederland voorkomen. Nog minder mensen zijn op de hoogte van wat er zich afspeelt in de nesten van bijen. Wie zich in deze wereld verdiept, staat versteld van de duizelingwekkende diversiteit en het vakmanschap van deze dieren. Zelfs in eigen tuin blijkt al meer te gebeuren dan u ooit had gedacht, zeker als u nesthulp aanbiedt.

KASTJE observatie kastje