Een Bijentuin aan het Breinpad; Place To Bee werkt mee aan de realisatie hiervan!
Bijentuin 1Enkele jaren geleden is het project Breinpad geinitieerd vanuit de GGz-E.
Het idee is dat wandelen in de natuurlijke omgeving een rustgevende werking heeft voor iedereen en een helende werking voor mensen met psychische problemen. De ruim 100 hectare van Landgoed de Grote Beek bestaat grotendeels uit een natuurlijke omgeving en is hier natuurlijk heel geschikt voor.

Een Bijentuin is de bijdrage van Place To Bee aan dit projekt.

Plaats Bijentuin: Voor het badlab aan het Breinpad en nabij de bijenstand
Oppervlakte: bijna 300 m2 (12,5 m X 23,2 m)
Veilgheidsvoorwaarden: maximaal 1 meter hoog

Coen van Rooij is de kunstenaar/client die aan de slag gaat met een kunstwerk voor in de Bijentuin. Hij betrekt de cliënten van de houtwerkplaats binnen De Woenselse Poort bij het maken van de Luchtfiets (Skycycle) in de vorm van een Bij.

Coen exposeert momenteel in Salon Veneman — Woody Veneman. Wil je meer weten over deze tentoonstelling, klik HIER
De expositie is vrij te bezoeken en Coen zelf is er iedere woensdag van 12.00-14.00 uur en donderdag van 18.00 – 20.00.

Binnen de GGz-E is het Servicecentrum, afdeling Groen/tuin verantwoordelijk voor de realisatie van het Breinpad. Vanuit P2B is deelgenomen aan een sessie m.b.t. de inrichting van de bijentuin, de projectleider zou een inrichtingsplan maken. Dit bleek niet haalbaar, daarom is in maart 2023 vanuit P2B het initiatief genomen om de inrichting van de bijentuin zelf ter hand te nemen. Omdat de tijd voor plantontwikkeling en inplanten te kort is, is er voor gekozen:
- Eenjarig bijenmengsel te zaaien in april
- Dit voorbereiden met het verstikken van het bestaande gazon
- Voor de zomervakantie het tuinontwerp klaar te hebben
- Leden van P2B te werven voor het leveren van een bijdrage in de vorm van plantgoed ,een dagdeel voor het aanplanten in het najaar of het realiseren van de infostand.

Lijkt het je leuk om mee te werken aan de ontwikkeling van dit stukje in het Breinpad en of heb je ideeën die er zeker in thuis horen? Kom dan eens op een donderdagochtend (tussen 9.30-12.00uur bij de Kas) naar de inloop van Place To Bee en laat je horen of je handen wapperen.

Voor degene die deze natuurwandeling ooit heeft gelopen met behulp van het Breinpadboekje: Dit is nummer 14 als hotspot.

DeBijentuin gaat ook dienen als een plek waar je weetjes kunt vinden over het natuurleven op het landgoed in vroegere jaren en in de huidige tijd. Het insectenhotel (zie foto) wat we geschonken hebben gekregen van de Houtlaws zal daar zeker een blikvanger bij zijn.

Wil je meer lezen over het Breinpad en de plattegrond bekijken, klik HIER

 

Bijentuin 2