GGZEOp het prachtige Landgoed De Grote Beek in Eindhoven (van circa 4 km2), is gevestigd de hoofdlocatie van GGzE (Geestelijke Gezondheidzorg Eindhoven). Ze helpen cliënten om hun persoonlijke talenten te ontdekken en te gebruiken. Zo helpen ze mensen met psychische klachten om een stap verder te zetten, op een manier die past bij ieders mogelijkheden en ambities.

Op het Landgoed heeft onze imkersvereniging Place To Bee, verspreid over het terrein, twee bijenstallen met circa 15 bijenkasten.

U bent van harte welkom!

U kunt op het Landgoed o.a. prachtige wandelingen maken (er is ook een kinderboerderij met een speeltuintje) of een kopje koffie gaan drinken in het Beekse Koffiehuis. Klik HIER om naar de website te gaan waarop u informatie kunt vinden over wat u allemaal kunt gaan doen op het Landgoed.

Korte historie over het Landgoed
De Grote Beek/GGzE

Naast de ziekenhuizen voor patiënten met fysieke klachten bestaat er in Eindhoven ook een instelling op het gebied van geestelijke gezondheidszorg: de GGzE, ofwel ziekenhuis De Grote Beek. In 1918 werden op het complex in Woensel aan de Boschdijk de eerste patiënten behandeld. Toen heette het nog het “Rijkskrankzinnigengesticht Woensel”. De verschillende namen van deze inrichting weerspiegelen de grote veranderingen in de manier van behandelen. Na WOII werd het de “Rijks Psychiatrische Inrichting” (RPI), vanaf 1985 “De Grote Beek” en sinds 2002 (na de nodige fusies) de GGzE. Ook een ander aspect getuigt van de ontwikkeling binnen de psychiatrie. Oorspronkelijk was het een afgesloten terrein: hekken hielden de patiënten binnen. De poorten gingen alleen open voor mensen van buiten die op de instelling kwamen werken. Maar sinds 1970 is het een open terrein, toegankelijk voor iedereen. Hoewel: ook op dat open terrein bestaat er een gesloten afdeling: de Forensische Psychiatrische Kliniek “De Woenselse Poort” voor criminelen met een psychische gestoordheid, tegenwoordig aangeduid als “Tbs’ers”. Maar ook voor deze groep is er veel veranderd: rond 1960 droegen op zondag in de kapel sommige kerkgangers handboeien, vanwege hun mogelijk onvoorspelbaar gedrag. Ze mochten wel naar de kerk, maar dan wel onder strikte voorwaarden. (tekst: Rob van Brunschot)

GGzE1GGzE2GGzE3GGzE4